Kc BELGIE > OPEN CIRCUIT 2021 CONNECTED


                                                            


Open monumentendag 2021 > zondag 12 september om 14u00
Wandeling architecturale vernieuwing van 1926 tot 1950 in Hasselt.

Tijdens de wederopbouw na de Grote Oorlog braken jonge architecten met de traditionele architectuur. Een Belgische pionier op dit vlak was Huib Hoste (1881-1957). Gevlucht naar neutraal Nederland, kwam hij in contact met het Nederlandse modernisme. Zijn stijl riep heel wat controverse op. In Hasselt paste hij zijn radicale aanpak toe op de verbouwing van een boerderij tot landgoed, het latere Salvatorziekenhuis. Zijn stijl kende navolging bij jonge Hasseltse architecten zoals Arthur Baar, Sylvain Brauns, Charles de Kaesteker, Clement Vananderoye… Ze gingen aan de slag in de zwaar gebombardeerde Heilig Hartwijk. Ook Léon Stynen (1899-1990) streek hier in die periode neer.

Het Modernisme herleidt het gebouw tot een eenvoudige constructie waarbij betonpijlers baksteen vervangen. Licht en ruimte vormen de leidraad. Moderne materialen als beton, staal en glas maakten deze vernieuwingen mogelijk. Ook het dak krijgt voortaan de functie van extra leefruimte. Bouwheren als Douchar, Gilissen, Polus, Ruland, Rutten en Willems werden door deze nieuwe bouwstijl aangesproken. Vroeg-modernisme vinden we vooral terug in de Rozenstraat, de Stokerijstraat, op de Koningin Astridlaan en de Kuringersteenweg. De gevels van deze woningen zijn blijvende vertegenwoordigers van het Romantisch Kubisme, de Nieuwe Zakelijkheid en het Functionalisme.

De Hasseltse gidsen Annemie Reysen en Anne Schreurs nemen u graag mee op een wandeling van ongeveer 3 km doorheen de Heilig Hartwijk. Uitzonderlijk is er ook toegang tot de werf van de Koloniale Waren, restauratie door Kunstencentrum BELGIE vzw. De wandeling krijgt een vervolg op de tentoonstelling “SCALE”, te bezoeken in het CCH vanaf 26 september 2021. De wandelingen vertrekken op zondag 12 september om 14u aan het Huis Hoste, Koningin Astridlaan, 81-83.

Aanmelden voor de wandeling op zondag 12 sep 2021 om 14u via mail op htgidsen@yahoo.com U krijgt een bevestiging. De deelnameprijs per persoon bedraagt 5 euro, te betalen aan de gids ter plaatse.
www.facebook.com/htgidsen/posts/366485658290295

Meer over Huis Hoste en pand Koloniale Waren op website en facebook van Kunstencentrum BELGIE :
www.kunstencentrumbelgie.com/overbelgie/restauratie.html
www.open-circuit.com
www.facebook.com/kcbelgie